Opis
Erytrytol – naturalna, niskokaloryczna substancja słodząca o delikatnym słodkim smaku, pozyskiwana w procesie fermentacji z roślin lub skrobi.
Nie ma gorzkiego posmaku charakterystycznego dla stewii.
Stanowi idealny zamiennik białego, rafinowanego cukru.
Indeks glikemiczny erytrolu wynosi 0, dlatego może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.
Posiada zerową kaloryczność. Nie jest trawiony w organizmie, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób, które dbają o źródło słodyczy w swojej diecie.
Podobnie jak ksylitol nie powoduje próchnicy oraz nie wywołuje efektu przeczyszczającego nawet przy większym spożyciu.
Wartość energetyczna dla 100 g – 0 kJ/0 kcal, tłuszcz 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, węglowodany 99,78 g, w tym cukry 0 g,w tym alkohole wielowodorotlenowe 99,78, białko 0 g, sól 0 g