
Dziecinnie proste w przygotowaniu, pysznie chrupiące i pełne wartości odżywczych!
Dokładnie takie są nasze Zdrowo Namieszane Gofry w wersji czekoladowej. Fantastycznie sprawdzą się w roli śniadania, przekąski i deseru, a przygotujesz je w zaledwie kilka minut! :)
Jak przygotować chrupiące czekoladowe gofry?
Składniki na ciasto na gofry (6 dużych prostokątnych gofrów lub 30 małych serduszek, jak na zdjęciu):
- mieszanka do przygotowania gofrów Zdrowo Namieszane, do kupienia tu
- 2 jajka
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 6 łyżek oleju lub rozpuszczonego masła
- 2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Dodatki:
- jogurt naturalny
- mus/ dżem owocowy np. malinowy
- ulubione owoce (np. borówki, maliny, truskawki)
- kakao lub cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Oddziel białko od żółtka.
- Do miski wlej olej, mleko, dodaj żółtka, kakao, ksylitol i mieszankę do przygotowania Zdrowo Namieszanych Gofrów. Wszystko zmiksuj.
- W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
- Delikatnie wymieszaj pianę z ciastem.
- Nagrzej mocno gofrownicę i smaż gofry przez około 2 minuty.
- Gofry udekoruj jogurtem naturalnym, musem owocowym i świeżymi owocami. Całość posyp kakao lub cukrem pudrem.

SMACZNEGO!
