
Kopiec kreta to niezwykle rozpływające się w ustach ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Nasz Kopiec Kreta powstał na bazie Zdrowo Namieszanej Mieszanki do przygotowania Brownie. Dzięki temu jest niezwykle prosty, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę!
Składniki na ciasto (upieczone w tortownicy o średnicy 24 cm):
- 2 paczki mieszanki do przygotowania Brownie Zdrowo Namieszane. Do kupienia w naszym sklepie: Zdrowo Namieszane Brownie.
- 220 ml oleju
- 200 ml wody
Składniki na masę + dodatki:
- 3 banany
- Kilka kropel soku z cytryny
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 70 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotuj masę do Zdrowo Namieszanego Brownie z podwójnej porcji. Piecz ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm przez 20-25 minut w 180 stopniach. Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Delikatnie wydrąż łyżką środek wystudzonego ciasta tak, aby pozostały około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód. Okruchy ciasta przełóż do miski.
- Obierz banany, przetnij na pół i ułóż równo na spodzie ciasta. Skrop banany sokiem z cytryny.
- Mocno schłodzoną śmietankę 36% ubij wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Do sztywnej śmietanki dodaj startą czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- Masę śmietanową przełóż na wierzch bananów i uformuj z niej kopiec.
- Całość posyp skruszoną resztą ciasta.
- Kopiec Kreta włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego! :)
