
Uwielbiamy eksperymentować z naszymi Zdrowo Namieszanymi Miksami, a efekty tych eksperymentów nieraz potrafią nas pysznie zaskoczyć. Tak było i tym razem!
To zdecydowanie najlepsze ciasto bananowe, które z powodzeniem sprawdzi się również w roli pysznego tortu urodzinowego.
Jest puszyste, wilgotne, lekkie… I oczywiście bazuje na pełnowartościowych, bezglutenowych mąkach. Przejdźmy zatem do konkretów czyli do przepisu! :)
Składniki na ciasto bananowe:
- opakowanie mieszanki do przygotowanie chlebka bananowego Zdrowo Namieszane, do kupienia tu.
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 110 ml oleju (np. rzepakowego)
- 50 gramów posiekanych orzechów (dowolnych, ja użyłam laskowych)
- 75 gramów drobno pokrojonego ananasa
- 50 gramów wiórków kokosowych
Składniki na krem mascarpone:
- 500 gramów serka Philadelphia lub mascarpone
- 50 gramów cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na Zdrowo Namieszany Chlebek Bananowy według instrukcji na opakowaniu.
- Do surowego ciasta dodaj posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz drobno pokrojonego ananasa. Wszystko razem wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dól, bez termoobiegu). Ciasto wyłóż do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 55 minut.
- Polewa: Ubij serek mascarpone wraz z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym. Kremową masę włóż do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto bananowe dobrze wystudź. Przekrój wzdłuż.
- Posmaruj jedną część ciasta kremem z mascarpone, przykryj drugą połową ciasta. Wierzch posmaruj resztą kremu. Udekoruj orzechami.

To ciasto jest po prostu fenomenalnie! Niesamowicie proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Mamy nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. :)
