Najlepsze ciasto bananowe z lekkim kremem i chrupiącymi orzechami! ❤️
36.jpg

Uwielbiamy eksperymentować z naszymi Zdrowo Namieszanymi Miksami, a efekty tych eksperymentów nieraz potrafią nas pysznie zaskoczyć. Tak było i tym razem!

To zdecydowanie najlepsze ciasto bananowe, które z powodzeniem sprawdzi się również w roli pysznego tortu urodzinowego.

Jest puszyste, wilgotne, lekkie… I oczywiście bazuje na pełnowartościowych, bezglutenowych mąkach. Przejdźmy zatem do konkretów czyli do przepisu! :)

Składniki na ciasto bananowe:

  • opakowanie mieszanki do przygotowanie chlebka bananowego Zdrowo Namieszane, do kupienia tu.
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 110 ml oleju (np. rzepakowego)
  • 50 gramów posiekanych orzechów (dowolnych, ja użyłam laskowych)
  • 75 gramów drobno pokrojonego ananasa
  • 50 gramów wiórków kokosowych

Składniki na krem mascarpone:

  • 500 gramów serka Philadelphia lub mascarpone
  • 50 gramów cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na Zdrowo Namieszany Chlebek Bananowy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Do surowego ciasta dodaj posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz drobno pokrojonego ananasa. Wszystko razem wymieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dól, bez termoobiegu). Ciasto wyłóż do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 55 minut.
  4. Polewa: Ubij serek mascarpone wraz z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym. Kremową masę włóż do lodówki na około 30 minut.
  5. Ciasto bananowe dobrze wystudź. Przekrój wzdłuż.
  6. Posmaruj jedną część ciasta kremem z mascarpone, przykryj drugą połową ciasta. Wierzch posmaruj resztą kremu. Udekoruj orzechami. 

To ciasto jest po prostu fenomenalnie! Niesamowicie proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Mamy nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.