Biała mąka pszenna – dlaczego warto z niej zrezygnować?
38.jpg

Biała mąka pszenna to dla wielu z nas stały towarzysz codzienności. Chętnie sięgamy po smakowite bułeczki, pierogi, pizze czy ciasta. Zanim jednak po raz kolejny wybierzemy chleb pszenny zamiast chleba na bazie mąk pełnoziarnistych, zastanówmy się, czy naprawdę warto?

Biała mąka pszenna – proszek pozbawiony wartości odżywczych

Biała mąka pszenna to wysoko przetworzone ziarno pszenicy. W pierwszym etapie produkcji ziarna zostają pozbawione osłonki zwanej otrębem, a następnie zmielone na delikatną mąkę.

Niestety, to właśnie w tej osłonce znajduje się większość substancji odżywczych i drogocenny dla naszego organizmu błonnik. Usuwając otoczkę ziaren, usuwamy jednocześnie około 80% błonnika pokarmowego i witamin!

Biała, delikatna mąka pszenna to więc nic innego jak pozbawiony wartości odżywczy proszek, składający się w głównej mierze ze skrobi i białka – glutenu.

Błonnik – dobroczynny składnik otrębów

Ziarno pszenicy po oczyszczeniu traci jeden z najcenniejszych dla naszego układu pokarmowego składników – błonnik. Błonnik, mimo że nie dostarcza naszemu organizmowi energii ani wartości odżywczych, jest substancją fundamentalną dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Błonnik pokarmowy dzielimy na rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny, który znajduje się w otoczce ziaren jest wysoce higroskopijny. Pęcznieje w żołądku i jelitach przez co daje poczucie sytości, stymuluje ściany jelit do wykonywania ruchów perystaltycznych i odpowiada za regularne wypróżnianie. Działa jak naturalna miotełka, która oczyszcza nasz przewód pokarmowy z resztek.

Z kolei błonnik rozpuszczalny, rozpuszcza się w naszym żołądku i jelitach i przybiera postać galaretki. Spowalnia wchłanianie węglowodanów dzięki czemu poziom glukozy we krwi nie ulega nagłym wahaniom, a my dłużej czujemy się syci i nie cierpimy na wilcze napady głodu. Wspiera również nasz organizm w wytwarzaniu dobroczynnej flory bakteryjnej i reguluje śluzówkę jelit.

Oczyszczona mąka pszenna - negatywne skutki jej spożywania

Oczyszczona mąka pszenna spożywana w nadmiarze może spowodować prawdziwe spustoszenie w naszym organizmie.

Rezygnując z pełnoziarnistych mąk i kasz nie dość, że nie dostarczamy swojemu organizmowi cennych składników odżywczych i błonnika, to fundujemy sobie:

  • Problemy z trawieniem i wypróżnianiem się

Kiedy nasz organizm nie otrzymuje wystarczającej porcji błonnika, który wspomaga procesy trawienne, zaczynamy cierpieć na zaparcia, towarzyszy nam ciągłe uczucie ciężkości w żołądku, coraz częściej pojawia się niestrawność.

  • Rozregulowanie pracy trzustki

Zawarte w mące pszennej węglowodany i brak błonnika powodują, że zaraz po jej zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi i równie szybko spada. Takie wahania poziomu glukozy rozregulowują pracę naszej trzustki i sprawiają, że mamy wilcze napady głodu. Jeśli taki stan utrzymuje się dłużej, to może prowadzić do insulinooporności, a nawet cukrzycy typu II.

  • Problemy z utrzymaniem wagi i otyłość

Problemy trawienne, rozregulowana praca trzustki, wysoka kaloryczność i brak wartości odżywczych sprawiają, że oczyszczona mąka pszenna jest jednym z głównych wrogów zdrowej figury. Wahania poziomu cukru we krwi sprawiają, że szybciej odczuwamy głód i częściej mamy niekontrolowane napady głodu. Objadanie się produktami bazującymi na mące pszennej sprzyja także odkładaniu się tłuszczu trzewnego.

Co zamiast mąki pszennej?

Czy warto zrezygnować z oczyszczonej mąki pszennej? Uważamy, że tak!

Zachęcamy Cię gorąco do wypróbowania naszych ukochanych pełnowartościowych mąk: gryczanej z niepalonej kaszy gryczanej, ryżowej pełnoziarnistej, z amarantusa czy z surowego miąższu kokosa. Mąki te są dodatkowo naturalnie bezglutenowe, więc mogą po nie sięgać również osoby z celiakią!

Ciasta, naleśniki czy racuchy stworzone na bazie pełnowartościowych, bezglutenowych mąk są równie pyszne jak te przygotowane na bazie oczyszczonej mąki pszennej, a pokusimy się nawet o stwierdzenie, że pyszniejsze!

Spróbuj naszego fantastycznie czekoladowego brownie z mąki ryżowej pełnoziarnistej i gryczanej lub puszystych racuszków na bazie mąki kokosowej, a przekonasz się, jak smakowite mogą być zdrowe przekąski bez mąki pszennej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.