
Myśląc o pankejkach czy racuchach w głowie pojawia się zazwyczaj jedno wyobrażenie – puszyste, delikatne, posypane cukrem pudrem, oblane sosem owocowym lub czekoladowym, z wielkim kleksem bitej śmietany… Robi się je prosto – wystarczy mąka pszenna, cukier, jajko, trochę mleka i sporo tłuszczu do smażenia… My racuszki kochamy, ale ta tradycyjna wersja przyprawiała nas o zawrót głowy! Pomyśl tylko, że codziennie fundujesz sobie takie śniadanie – mąka pszenna jest kompletnie wyjałowiona, brakuje jej wartości odżywczych i dodatkowo zawiera gluten, którego nie mogą spożywać osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Biały cukier już od dawna otrzymał przydomek „Białej Śmierci” i choć brzmi to strasznie, to musimy sobie zdawać sprawę, że zbyt duże spożywanie cukru przyczynia się do nadwagi, próchnicy, chorób serca, napadów głodu… Postanowiliśmy więc stworzyć zdrową alternatywę dla klasycznych i tradycyjnych pankejków.
Nasze zdrowo namieszane racuchy są dokładnie takie jak te klasyczne pankejki – puszyste i delikatne... Z jedną różnicą... Są pełne wartościowych składników i witamin!
Co w nich znajdziesz dobrego?

A ponadto...
- wszystkie składniki racuchów pochodzą z upraw ekologicznych
- racuchy są bardzo proste i zrobisz je w zaledwie... 5 minut
- z jednej mieszanki przygotujesz aż 14 racuchów
- wszystko czego potrzebujesz to 3 jajka, mleko lub napój roślinny, łyżka oleju, patelnia i nasza zdrowo namieszana mieszanka! :)
Czy stworzenie takich racuchów było łatwym zadaniem?
Zdecydowanie nie! Mąki bezglutenowe nie należą do najłatwiejszych. Mąka kokosowa jest bardzo wrażliwa na temperaturę, a znalezienie idealnych proporcji wszystkich składników zajęło nam naprawdę dużo czasu. Wszystko po to, aby w Twoje ręce trafił produkt gotowy, prosty i łatwy w przygotowaniu!
Racuchy idealnie smakują solo - dzięki mące kokosowej mają delikatny smak i zapach kokosa. My uwielbiamy podawać je z owocami i twarogiem!
