Babeczki bananowe ze słonym karmelem i kremem mascarpone

Babeczki po brzegi wypełnione słonym karmelem, udekorowane lekką śmietanką… To propozycja, która zachwyci Ciebie i Twoich gości i umili niejedno wspólne spotkanie. Przepis powstał na bazie naszej Mieszanki do Chlebka Bananowego

Składniki

  • Mieszanka do przygotowania Chlebka Bananowego:
    • 3 jajka
    • 3 banany
    • 200 ml jogurtu
    • 110 ml oleju
  • Składniki na krem słony karmel:
    • 4 łyżki miodu
    • 4 łyżki masła orzechowego
    • ¼ łyżeczki soli
  • Składniki na domową bitą śmietanę:
    • 250 ml śmietany kremówki 36%
    • 250 gramów serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj banany, jogurt, olej i jajka. Do masy dodaj mieszankę do przygotowania Chlebka i zmiksuj raz jeszcze lub dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto przelej do formy na muffiny i piecz (w zależności od wielkości foremek) od 30 do 40 minut.
  3. KREM SŁONY KARMEL:
    1. Do blendera włóż masło orzechowe , miód oraz sól. Zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody i zmiksuj ponownie.
  4. DOMOWA BITA ŚMIETANA
    1. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na najwyższych obrotach z dwiema łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj serek mascarpone, zmniejsz obroty i delikatnie połącz śmietankę z serkiem.
    2. Babeczki pozostaw do wystygnięcia. Następnie delikatnie wydrąż środek babeczki, nożykiem lub małą łyżeczką, wypełnij kremem słony karmel a babeczkę udekoruj bitą śmietanę.
Smacznego!

Zobacz też

Szpinakowe Naleśniki na wytrawnie

Propozycja na lekki i pożywny posiłek, który dodatkowo wygląda niesamowicie apetycznie!

Racuchy z nadzieniem malinowym

Sprawdź tą pyszną niespodziankę w środku!

Szybkie i efektowne Brownie z bitą śmietaną

Deser, który robi furorę na stole!

Czekoladowy chlebek bananowy

Wystarczy tylko kilka dodatków, aby całkowicie zmienić smak tego ciasta!

Racuchy z nadzieniem malinowym

Sprawdź tą pyszną niespodziankę w środku!